top of page

A Coopinter Kft. egy olyan termikus eljárás, technológia találmányi jogainak birtokosa, amely shale olaj készletek (kerogén, palaolaj) és egyéb nehezen kitermelhető szénhidrogén-készletek – olajpala, nehézolaj, bitumen, bitumenes olaj tartalmú formációk – termelésére szolgál.

Az eljárás alapját bejelentett találmányok adják, melyek nemzetközi szabadalmaztatása jelenleg folyamatban van.

TECHNOLÓGIA

A technológia legfőbb megkülönböztető sajátossága a hagyományos termikus módszerektől a szénhidrogének irreverzibilis molekuláris átalakításában rejlik, in-situ katalitikus pirolízis/hidropirolízis és egyéb folyamatokon keresztül.

A technológia működése folyamán nagy entalpiával rendelkező szuperkritikus/ultra-szuperkritikus állapotú víz (T = 600-650 °C, P = 23-55 MPa) kerül besajtolásra max. 3500 méteres mélységben található kerogén-, palaolaj-, nehézolaj-, bitumen-tartalmú rétegekbe. Ezáltal a szénhidrogén-molekulák in-situ irreverzibilis módosítása, valamint a palaolaj minőségi javítása (upgrading) és szintetikus olajnak, gáznak a kerogénből történő generálása valósul meg.

A lecsökkent viszkozitású, áramlásképes kőolaj a besajtolásra használt kutakon keresztül, felszálló üzemmódban kitermelhető.

A besajtolásra kerülő közeget egy felszíni telepítésű, a cég találmányát képező speciális ultra-szuperkritikus vízgenerátor és segédberendezései állítják elő. A speciális anyagú és hőszigeteléssel ellátott termelőcső, illetve a magas hőmérsékletű, nagynyomású (HTHP) packer és expanziós közdarab szintén a cég találmányát képezik.

MIBEN MÁSOK VAGYUNK

Nem alkalmazunk hidraulikus rétegrepesztési vagy többlépcsős hidraulikus rétegrepesztési eljárást.

Nem használunk veszélyes vegyi anyagokat.

A rétegrepesztést alkalmazó shale olaj technológiához hasonlítva a KEROGOIL brand technológiája az alábbi előnyökkel jár:

Kerogoil.jpg
bottom of page