top of page

Nehézolajok csővezetéki szállítását elősegítő részleges finomítása 

Az energetikában már hosszú évek óta használnak szuperkritikus paraméterekkel rendelkező kazánokat a hatásfok növeléséhez. Nagy teljesítményeknél (600-1000 MW) már kialakult gyakorlat áll rendelkezésre.

Az utóbbi években megjelentek a kisebb teljesítményű (10-50 MW) kazánok is, kazán konténer jellegű, mobil kivitelben, melyek könnyen szállíthatók a felhasználási helyre. A berendezések nyomását a szuperkritikus 22,1 Mpa értéknél nagyobb gőznyomásra (35-40 MPa) és hőmérsékletét nagyobb vízhőmérsékletre (600 - 650 °C-ra) tervezték.

Egy olajipari partnercégünk megkeresésére ezen szuperkritikus vizet előállító kazánok bázisán működő felszíni nehézolaj-átalakító csőrektort tervezünk, fejlesztünk.

A csőreaktor célja, hogy a termikus módszerrel kitermelt nehézolajat jó minőségű könnyebb olajjá (API 24+) alakítsuk, hogy a keletkezett olaj oldószer alkalmazása nélkül is alkalmas legyen csővezetéki szállításra.

A csőreaktorban a szuperkritikus vízzel kevert nehézolaj 475 °C-on, megfelelő katalizátor alkalmazása mellett, 9.6 perc reakció idő alatt csővezetékben oldószer nélkül szállítható minőségű könnyebb olajjá alakul. A megoldás jelentősen csökkenti a nehézolaj szállítás karbon-lábnyomát.

Nagy kihívás azon anyagok felkutatása, melyek ilyen magas nyomás mellett képesek elviseli ezt a magas hőmérsékletet is. Ez a feladat 40 MPa és 650 °C illetve az afölötti gőzparaméterek esetén már csak gyártóművi kooperációval oldható meg. A csőrektor projekthez a SANDVIK nevű Svéd cég az anyagbeszállító partnerünk.

bottom of page